- La representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya fa una crida als diferents partits polítics amb l’objectiu de ser escoltats i revertir la greu situació que travessen les persones, famílies i entitats del sector
- Acabar amb les llistes d’espera, actualitzar les tarifes, garantir els llocs de feina i impulsar un marc legal pel Tercer Sector són algunes de les principals demandes del col·lectiu
- Amb l’objectiu de traslladar les seves reclamacions Dincat celebra avui a les 10:30h un debat electoral amb la participació de diferents candidats a les eleccions al Parlament de Catalunya
Dimarts, 19 de gener de 2021.- A les portes d’unes noves eleccions al Parlament de Catalunya, previstes pel proper 30 de maig, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, fa una crida als diferents partits polítics amb l’objectiu de ser escoltats i reclamar una nova legislatura que no deixi de banda el col·lectiu.
L’infrafinançament crònic dels serveis, la intolerable llista d’espera per a serveis essencials, la falta de recursos que s’arrossega des de fa anys i la manca d’un marc legal que estigui a l’altura, han posat al límit el sector, fent perillar la qualitat d’atenció a les persones. Aquesta situació, encara s’ha vist més agreujada a causa de la crisi de la Covid-19 i, per aquest motiu, Dincat demana un compromís ferm a tots els partits polítics per posar en marxa una nova legislatura que estigui a l’altura de les circumstàncies.
“Les persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies i les entitats que els acompanyem mereixem un govern compromès i que atengui amb urgència les necessitats del col·lectiu, abans no sigui massa tard”, reclama Carles Campuzano, director de Dincat. “Demanem valentia, responsabilitat i eficàcia i ens posem a disposició de tots els partits polítics per, conjuntament, construir una país més just i inclusiu”, afegeix.
La federació recull en un document que ha traslladat a tots els partits els 10 punts clau que el nou govern de la Generalitat ha d’atendre per a garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual:
- LLISTES D’ESPERA. Acabar amb les llistes d’espera per accedir a serveis residencials i d’atenció diürna, concertant noves places i finançant nous serveis d’habitatge que responguin a les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual.
- TARIFES A L’ALTURA. Actualitzar les tarifes i subvencions i posar en marxa un pla d’inversions, amb l’objectiu d’enfortir i consolidar el sector, per garantir un sistema que vetlli per la qualitat dels serveis i la seguretat de persones i professionals.
- TREBALL DIGNE. Incrementar els recursos dels Centres Especials de Treball per garantir els llocs de feina per a les persones amb especials dificultats i promoure un model de treball inclusiu que garanteixi la igualtat d’oportunitats.
- ELIMINAR COPAGAMENT. Revisar l’actual sistema de copagament per evitar situacions d’empobriment i per fer-lo compatible amb el desenvolupament dels projectes de vida de les persones amb discapacitat.
- EDUCACIÓ INCLUSIVA. Desplegar el sistema d’educació inclusiu per millorar l’accés, participació i assoliment de competències de l’alumnat amb necessitats educatives especials i incrementar l’actual finançament dels concerts.
- LLEI TERCER SECTOR I ACCIÓ CONCERTADA. Impulsar una llei del Tercer Sector que reconegui el paper clau de les entitats d’iniciativa social en la provisió dels serveis socials i reguli de manera adequada l’acció concertada fent possible un model de col·laboració publicoprivada basat en l’excel·lència en l’atenció a les persones.
- Incorporar la perspectiva de la discapacitat en l’atenció sanitària, reforçar la coordinació entre l’atenció primària i els serveis residencials i garantir l’accés al sistema de salut en igualtat de condicions per a les persones amb discapacitat.
- VIDA INDEPENDENT. Adaptar el model d’atenció a la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides, garantint que puguin viure de forma independent, participant plenament en tots els aspectes de la seva vida i prenent les seves pròpies decisions amb els suports adequats.
- ACCESSIBILITAT COGNITIVA. Garantir l’accés a una informació clara, de fàcil comprensió i accessible per a tota la ciutadania, ja que entendre la informació és un dret.
- COVID-19. Posar en marxa un pla de xoc amb mesures extraordinàries per fer front als sobre costos assumits per les entitats durant la pandèmia, protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat i que contempli un permís retribuït pels familiars que hagin de tenir cura d’una persona amb discapacitat.
Amb l’objectiu de traslladar totes aquestes demandes als diferents partits polítics, Dincat celebra avui a les 10:30h, un debat electoral del sector de la discapacitat intel·lectual. L’acte, moderat pel periodista Jaume Freixes, comptarà amb la participació de la Sra. Noemí de la Calle, candidata de Ciutadans per Barcelona; el Sr. David Saldoni, candidat de Junts per Catalunya per Barcelona; la Sra. Najat Driouech Ben Moussa, candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya per Barcelona; el Sr. Raúl Moreno, candidat del Partit Socialista de Catalunya per Barcelona; la Sra. Jessica González, candidata de Catalunya en Comú Podem per Barcelona; la Sra. Dolors Sabater, candidata de Candidatura d’Unitat Popular-Crida Constituent per Barcelona; el Sr. Santi Rodríguez, candidat del Partit Popular de Catalunya per Barcelona; i la Sra. Joana Ortega, candidata del Partit Demòcrata de Catalunya per Barcelona.