NP| Dincat demana mesures per protegir els llocs de feina de les persones amb discapacitat intel·lectual davant el nou increment de l’SMI

  • La representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya reclama augmentar les subvencions dels Centres Especials de Treball i crear instruments de formació dual adaptada per garantir l’ocupació de les persones que tenen més dificultats d’accedir al mercat de treball

Dijous, 2 de març de 2023.- Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, valora positivament el nou increment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) anunciat pel Govern espanyol fins als 1.080 euros mensuals, però insisteix en la necessitat d’acompanyar aquest increment de les mesures i els suports necessaris per garantir el dret al treball de les persones amb especials dificultats.

Les dades de l’estadística anual sobre l’ocupació de les persones amb discapacitat de l’INE són clares i mostren que només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual té feina. Una xifra del tot preocupant tenint en compte que el Treball és un dels principals mecanismes d’inclusió social. És per aquest motiu que Dincat insisteix en la necessitat de continuar treballant per dignificar el treball i la qualitat de vida d’aquestes persones i en la importància de garantir la viabilitat dels Centres Especials de Treball (CET) d’iniciativa social que, en definitiva, són aquells que garanteixen el dret a treball de milers de persones amb majors dificultats d’inserció laboral. La situació financera d’aquests centres és delicada i, per això, la representant del sector reivindica, una vegada més, la necessitat d’acompanyar l’increment del salari mínim d’un augment de la subvenció de l’SMI que reben els CET i, així, garantir els llocs de feina dels seus treballadors i la creació de nous llocs de treball. En concret, Dincat reclama augmentar les subvencions almenys un 5%, així com s’ha fet en altres ocasions per fer front als increments de l’SMI.

“Cada vegada que s’augmenta l’SMI sense mesures complementàries es posen en perill milers de llocs de feina de persones amb discapacitat i especials dificultats i, també, es dificulta la generació de nous llocs de treball per aquest col·lectiu.”, afirma Víctor Galmés, director de Dincat. “Cal que l’administració avaluï l’impacte d’aquests increments  i els acompanyi de les mesures i els suports necessaris per garantir l’ocupabilitat i el dret al treball de les persones amb especials dificultats”, afegeix.

Amb la mateixa voluntat i per tal de millorar l’ocupabilitat de les persones tant en l’empresa ordinària com en els Centres Especial de Treball, el sector reclama a la Generalitat que acceleri  la creació d’instruments de formació dual adaptada per millorar l’ocupabilitat del col·lectiu. La formació és la principal eina per augmentar la productivitat i ocupabilitat de les persones treballadores; i per les persones amb discapacitat intel·lectual encara no hi ha formacions professionals adaptades.

Així mateix, i en un sentit més ampli, cal que totes les mesures s’emmarquin dins l’aposta per impulsar un nou model d’inserció laboral més inclusiu i sostenible amb el compromís de l’administració pública, les empreses i la societat en general.

 

DESCARREGA LA NOTA DE PREMSA