DINCAT FA ARRIBAR LES DEMANDES DEL SECTOR ALS PARTITS POLÍTICS AMB REPRESENTACIÓ AL CONGRÉS DELS DIPUTATS

DINCAT ha celebrat aquest matí a la seu de l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà una jornada de treball amb la finalitat de fer arribar als partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats, les demandes del sector.

L’acte ha comptat amb la presència del president de DINCAT, Manel Palou i del director de DINCAT, Carles Campuzano i també amb la intervenció dels diferents candidats a les eleccions del proper deu de novembre. Per part dels partits polítics, hi han intervingut Manuel Reyes del Partit Popular, José María Cano de Ciutadans, Sergi Miquel de Junts Per Catalunya, Maria Freixanet d’En Comú Podem, Joan Ruiz Carbonell del PSC i Carolina Telechea d’Esquerra Republicana.

Entre els assistents a la jornada cal remarcar també, la presència de membres de la junta de DINCAT, així com la participació dels membres del Consell de Famílies i del representant de l’Observatori de Drets de DINCAT, Xavier Orno.

Palou i Campuzano han exigit compromís i corresponsabilitat als partits polítics, i els han traslladat l’encàrrec de donar resposta a les necessitats del sector. També han destacat el repte de país que suposa establir, tan aviat com sigui possible, la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. Des de DINCAT s’han reclamat també suports específics per a necessitats es pecífiques, i s’ha manifestat l’estancament dels darrers 10 anys que ha patit el sector. No obstant també s’han celebrat les mesures preses a l’entorn del salari mínim interprofessional, tot i que s’ha expressat la necessitat de dur a terme una revisió del model d’inserció sociolaboral que permeti la correcte aplicació
d’aquestes mesures. L’envelliment prematur, la formació dual o el suport en funció de les necessitats del col·lectiu, han centrat també, part del debat.

En el torn obert, on s’ha donat veu a moltes de les entitats que aglutina DINCAT, s’ha reclamat també, que els partits polítics i les institucions, es dirigeixin al col·lectiu amb el to i missatge adient. S’ha reclamat un pas més. Més enllà dels programes adaptats a lectura fàcil, cal una comunicació més efectiva amb el col·lectiu. Els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual han de ser respectats, i han de tenir les mateixes oportunitats que qualsevol altra persona.

En aquest sentit, i per a la campanya del proper 10 de novembre des de DINCAT, s’ha demanat al Govern de la Generalitat la traducció a lectura fàcil d’un manual per a membres de meses electorals, s’ha instat a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya que traslladin als Ajuntaments la necessitat d’adaptar els col·legis electorals amb mesures d’accessibilitat cognitiva i s’ha comunicat als partits polítics la necessitat de disposar dels programes electorals en lectura fàcil i també, la fiscalització dels seus programes electorals en mesures que tractin sobre el col·lectiu.

Nota de premsa