El col·lectiu de la discapacitat intel·lectual aplaudeix l’aprovació de l’Estratègia Estatal de Desinstitucionalització i exigeix al pròxim Govern de la Generalitat posar-se les piles

  • Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual, celebra l’Estratègia com un pas més cap a la transformació dels serveis d’atenció a les persones del col·lectiu cap a models de vida independent amb suports que garanteixin el seu dret a viure en comunitat i prenent les seves pròpies decisions.

  • Demanen valentia a l’administració catalana a l’hora d’aplicar l’Estratègia, fent polítiques públiques i invertint els recursos necessaris per fer de Catalunya una societat realment inclusiva.

  • Cal que el nou Govern segueixi apostant per projectes com “Mi Casa: una vida en comunidad” impulsat a Catalunya per Dincat per testejar nous models de vida per a aquestes persones, per tal de canviar les actuals polítiques de cures de llarga durada

 

Dimarts, 11 de juny de 2024. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, aplaudeix la nova Estratègia Estatal de Desinstitucionalització del Govern d’Espanya aprovat aquest matí en Consell de Ministres, que suposa un pas més cap a la transformació dels models de vida i suports a les persones amb discapacitat intel·lectual i cap a la garantia dels seus drets.

En concret, l’estratègia té la voluntat d’alinear-se amb la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat de l’ONU, que determina el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, sense excloure a les persones amb grans necessitats de suport, a viure en comunitat convertint els seus desitjos i preferències com els elements més importants dels suports que reben. Canviar la cultura d’atenció a les persones, transformar la tipologia de centres i serveis, millorar les polítiques de suport i cures i promoure entorns comunitaris més inclusius i accessibles, són els principals reptes que encara la nova estratègia.

Tanmateix, Dincat recorda que es tracta d’una estratègia que no obliga a les administracions autonòmiques competents al seu compliment i, per això, exigeix al pròxim Govern de la Generalitat que no miri cap a una altra banda i es posi les piles a l’hora d’aplicar-la, fent polítiques públiques i invertint per fer-la una realitat a Catalunya.

“El camí cap a la desinstitucionalització és una realitat necessària si volem ser una societat realment inclusiva. Tanmateix, no és un camí fàcil, està plegat d’obstacles i, per això, cal posar-se les piles”, explica Víctor Galmés, director de Dincat. “Cal reconèixer i promoure el dret de totes les persones, independentment de la seva situació, a tenir els suports que precisi per a poder dur a terme el seu projecte de vida independent, participant plenament en la societat i prenent les seves pròpies decisions. Esperem que l’Estratègia no quedi en paper mullat”, afegeix.

Per tot plegat, Dincat demana valentia a l’administració pública apostant per models i projectes que, en la línia del que estableix la nova estratègia, contribueixin a fer possible el procés de desinstitucionalització i a trobar els recursos adequats per fer-lo possible.

 

“Mi Casa: una vida en comunidad”: un projecte referent

Precisament els últims dos anys i mig, Dincat ha impulsat a Catalunya el projecte estatal “Mi Casa: una vida en comunidad”, que neix amb la voluntat de garantir aquest dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, també les que tenen grans necessitats de suport, a viure en comunitat i a decidir per elles mateixes els aspectes més elementals de la seva vida. L’objectiu és testejar nous models de vida per a aquestes persones, per tal de canviar les actuals polítiques de cures de llarga durada, fent que puguin viure pel seu compte en pisos i cases a la comunitat, amb oportunitats per poder tenir vides normalitzades i a participar en la societat com qualsevol ciutadà o ciutadana.

Gràcies a aquest projecte i a l’actual implicació de 9 entitats del territori (Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis), s’han creat 22 habitatges pilot i ja són 82 persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport les que han passat a viure en comunitat i a comptar amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes.

‘Mi Casa: una vida en comunidad’ és un projecte d’innovació de Plena inclusión a 3 anys (2022-2024), que està impulsat a 7 comunitats autònomes i compte amb el suport del Govern d’Espanya (a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons del programa NextGenerationEU) i de les diferents administracions públiques de cada territori. En concret, a Catalunya, el projecte compta amb un finançament estimat de 5 milions d’euros dels Fons Next Generation i amb el finançament de la Generalitat de Catalunya de 33 places via conveni amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per aquest 2024.

 

Descarrega la nota de premsa