- Obra les portes el 35è Congrés intel·lectual a Catalunya, amb el lema ‘Construint el futur: nous models per a noves realitats’, que se celebrarà al Campus de la Ciutadella de la UPF durant els dies d’avui i demà
- L’acte d’inauguració ha comptat amb les intervencions de Excma. Sra. Maria Eugènia Gay, Delegada del Govern a Catalunya; Sr. Enric Vinaixa i Bonet, secretari de Treball de la Generalitat de Catalunya; Il·lma. Sra. Lluïsa Moret, Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Magfc. Sr. Oriol Amat, Rector de la Universitat Pompeu Fabra; i Il·lm. Sr. Joan Ramon Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona; entre d’altres
- El col·lectiu ha reclamat ser escoltat i posar fil a l’agulla a les problemàtiques entorn àmbits com el treball, l’habitatge, el lleure o l’educació, entre d’altres, per dignificar i millorar la qualitat de vida de les persones i famílies que representa
Dijous, 29 de setembre de 2022. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, ha fet una crida al conjunt de les administracions públiques per alertar de la difícil situació que travessa el sector i donar resposta als reptes que aborda d’una forma compromesa i decidida.
Ho ha fet en el marc de la inauguració institucional del seu 35è Congrés intel·lectual a Catalunya, amb el lema ‘Construint el futur: nous models per a noves realitats’, que se celebrarà al Campus de la Ciutadella de la UPF durant els dies d’avui i demà. Al llarg de dos dies, el Congrés aplegarà a multitud de professionals i experts del sector, amb l’objectiu de compartir coneixement i experiències que ens ajudin a avançar cap a nous models que transformin els sector i, així, donar compliment a la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU i millorar la qualitat de vida del col·lectiu.
En concret, la representant del sector ha instat al Govern a resoldre la problemàtica actual de les llistes d’espera per accedir a recursos de tipus residencial i d’atenció diürna; impulsar el desenvolupament de projectes de vida independent; o actualitzar i revisar l’obsoleta Cartera de Serveis Socials, així com treballar en la definició d’un pla d’actualització dels mòduls i tarifes dels serveis, amb l’objectiu de dignificar-los, millorar la qualitat de vida de les persones ateses, establir unes bones condicions laborals per als treballadors i assegurar la viabilitat de les entitats. De la mateixa manera, que Dincat insisteix en la necessitat de crear espais de diàleg i treball conjunt entre el sector i l’administració per tal d’arribar a acords.
En l’àmbit de l’empresa i el treball, Dincat ha reivindicat posar fil a l’agulla i repensar el model d’inserció sociolaboral del col·lectiu. Cal recordar que actualment només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina, una xifra del tot preocupant. De la mateixa manera, cal recordar la importància de la formació professional adaptada o la necessitat de trobar solucions a l’envelliment o deteriorament prematur del col·lectiu.
L’educació, la justícia, la salut, el lleure o l’accés a la cultura son altres àmbits amb un seguit de qüestions a resoldre que Dincat a posat damunt la taula.
“Volem avançar cap a una societat millor, cap a una societat més justa i més equitativa, on la igualtat, la llibertat i l’exercici ple de drets estigui garantit per a tot ciutadà. I això és cosa de tots, ningú queda fora d’aquesta equació”, ha dit Maise Balcells, Vicepresidenta de Dincat. “Durant aquests dos dies de Congrés tindrem ocasió de reflexionar i d’aprendre sobre totes aquestes qüestions, el que està per venir i sobre el que ja està passant, sobre una realitat que ja tenim a sobre i a la que cal donar resposta. La pauta la tenim: la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat”, ha afegit.
Per últim, Dincat ha recordat la importància de la Llei del Tercer Sector, una llei essencial que reconeix el paper i l’aportació de les entitats a la societat. Confiem que el tràmit parlamentari que ja s’ha iniciat doni llum verda a aquesta Llei per poder comptar definitivament amb un marc legal específic que reconegui el paper del Tercer Sector, garanteixi la seva participació en la definició de polítiques públiques i reculli també mesures de suport econòmic i financer que possibilitin la seva sostenibilitat.
Per la seva banda, el secretari de Treball, Enric Vinaixa i Bonet, ha destacat, durant la inauguració del 35è Congrés Dincat, que l’actual govern és transformador i situa les persones al centre. En aquest sentit, ha ressaltat que “cal garantir la igualtat d’oportunitats al món del treball i aconseguir que ningú quedi enrere en un context de grans canvis al món productiu”. I ha subratllat que “cal anar més enllà del reconeixement formal de drets, cal garantir-los, fer-los efectius; i això ens obliga a actuar per oferir oportunitats reals de treball digne a les persones amb discapacitat intel·lectual”.
La inauguració ha comptat, també, amb les intervencions de Excma. Sra. Maria Eugènia Gay, Delegada del Govern a Catalunya; Il·lma. Sra. Lluïsa Moret, Presidenta de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona; Magfc. Sr. Oriol Amat, Rector de la Universitat Pompeu Fabra; Il·lm. Sr. Joan Ramon Riera, Regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona; Sr. Manuel Palou, President de Dincat; i Sr. Sergi Moncunill, Representant del Consell de Participació de Persones amb discapacitat intel·lectual de Dincat.
Durant el Congrés, els assistents tenen l’oportunitat de compartir coneixements i experiències que apunten cap a aquesta línia de transformació del sector, mitjançant conferències, taules rodones i espais de networking que ajudin a repensar el futur, no només de les persones amb discapacitat intel·lectual, famílies i entitats, sinó també el futur del país socialment responsable que reclama el sector.