- L’objectiu de la representant del col·lectiu de la discapacitat intel·lectual i el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència és facilitar la participació en igualtat de condicions per a tothom
Dimarts, 22 de desembre de 2020.- Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, ha signat un conveni de col·laboració amb el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de promoure unes eleccions al Parlament accessibles per a tothom de cara als pròxims comicis del 14 de febrer.
Amb aquest conveni, la Generalitat i Dincat es comprometen a treballar per facilitar la participació als comicis en igualtat de condicions de les persones amb discapacitat intel·lectual. L’objectiu és crear entorns accessibles i promoure l’accessibilitat cognitiva en totes les fases del procés electoral, facilitant-ne la comprensió ja sigui creant documents de lectura fàcil, utilitzant una senyalística accessible o fent pedagogia entre les persones implicades en el procés sobre com donar suport a persones amb discapacitat.
Carles Campuzano, director de Dincat, reivindica que “les persones amb discapacitat intel·lectual han de poder exercir amb totes les garanties el seu dret a vot, així com ho fa la resta de la societat i, encara avui i malauradament, falta molt a treballar en aquest sentit. És un deure de la societat i de l’administració pública garantir que tota persona que tingui la voluntat de votar, compti amb les eines, suports i recursos necessaris. Cal, per tant i com a punt de partida, que tota la informació electoral sigui de fàcil comprensió i s’eliminin urgentment totes les barreres d’accessibilitat cognitiva que puguin dificultar la participació del nostre col·lectiu”.
Per la seva banda, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha celebrat la signatura d’aquest conveni, assegurant que “el Govern treballa per a la promoció de societats més inclusives i l’eliminació de barreres per a les persones amb discapacitat, també a les eleccions”. Solè s’ha compromès a vetllar la implementació del conveni, per garantir l’accessibilitat durant el procés electoral i per fomentar la participació als comicis d’aquest col·lectiu.
D’aquesta manera, Dincat i el Departament d’Acció Exterior, encarregat de l’organització dels comicis al Parlament, treballaran conjuntament per promoure l’accessibilitat cognitiva tant durant tot el procés electoral del proper 14 de febrer, també als propis espais electorals i als programes dels partits polítics. En aquest sentit, es vetllarà perquè tota la informació electoral dirigida a la ciutadania sigui de fàcil comprensió i perquè s’elimini tota barrera que pugui impedir o dificultar l’acció de votar als col·legis electorals.
També es duran a terme les accions necessàries perquè totes les persones implicades en el procés electoral, com ara membres de les meses, interventors o apoderats, siguin coneixedors del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual. A més, es treballarà per incloure aquest col·lectiu en actes vinculats a la campanya institucional i les accions de difusió per recordar precisament el seu dret a vot i promoure la seva participació.