NP| Neix LabDincat, l’espai de recerca i coneixement del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya

  • Dincat i Granés Fundació s’uneixen per impulsar el laboratori d’idees de referència del sector amb l’objectiu de dissenyar propostes transformadores i innovadores que millorin la qualitat de vida del col·lectiu
  • El projecte agruparà una xarxa d’acadèmics i investigadors en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual i comptarà amb la col·laboració de directius i professionals d’entitats d’iniciativa social, persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies

Barcelona, 7 de juny de 2021.– Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, i Granés Fundació, entitat que treballa en l’àmbit de la discapacitat, els joves i la formació,  han signat un conveni de col·laboració amb l’objectiu d’impulsar el laboratori d’idees de referència (LabDincat) sobre la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya. A través de l’acord, les dues entitats treballaran concretament en l’Observatori de la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya i l’elaboració de l’Informe anual sobre la situació de la Discapacitat Intel·lectual a Catalunya, fent-ne un seguiment, estudi, anàlisi i prospectiva.

L’Informe anual sobre la situació de la discapacitat intel·lectual a Catalunya inclourà l’anàlisi quantitatiu i qualitatiu sobre la realitat de les persones del col·lectiu i les seves famílies en les diverses etapes de la vida,  així com elements transversals al voltant d’aspectes educatius, socials, de salut, laborals i de reconeixement de drets, entre d’altres. Aquest informe servirà per poder evidenciar i fer paleses les necessitats actuals de l’àmbit de la discapacitat intel·lectual al medi polític i a la ciutadania en general i eradicar, així, el desconeixement que hi ha actualment entorn el sector.

En aquests sentit, LabDincat es revela com un instrument i suport indispensable a l’hora dissenyar propostes transformadores i innovadores en la línia de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides. Propostes polítiques i socials que, en definitiva, millorin la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, i garanteixin el compliment dels seus drets en tots els àmbits i etapes de la vida. Per dur-ho a terme amb rigor i amb una mirada transversal, el laboratori agruparà una xarxa d’acadèmics i investigadors en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual i comptarà també amb la col·laboració de directius i professionals de les entitats, les pròpies persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.

A més, el LabDincat també té com objectiu la promoció de la recerca, la innovació i la transferència de coneixement en aquest camp. També la celebració de debats i col·loquis periòdics que permetin aprofundir en determinades qüestions d’interès, així com la creació d’un banc de bones pràctiques per recopilar experiències i promoure l’aprenentatge mitjançant l’intercanvi de coneixements.

LabDincat comptarà amb un Consell Assessor liderat pels professors Climent Giné i Toni Vilà i format per membres de les universitats catalanes i de centres de recerca; membres de la junta directiva de Dincat en representació de les entitats associades; un representant de Granés Fundació; i representants dels Consells de Persones i Famílies de Dincat.

 

Membres del Consell Assessor de LabDincat:

Joana Maria Mas Professora – Blanquerna (URL)
Anna Balcells Professora – Blanquerna (URL) – Suplent
Climent Giné Professor emèrit – Blanquerna (URL)
Josep Font Exdirector – Escola Estel
Laura Masferrer Directora-Gerent – Granés Fundació
Toni Vilà Investigador – Igop (UAB)
Ricardo Esteban Professor – UAB
Maria Carbó Professora – UB
Maria Pallisera Professora – UdG
Carles Alsinet Professor – UdL
Xavier Pelegrí Exprofessor – UdL – Suplent
Òscar Martínez Professor – URL

Descarrega la nota de premsa