NP | Les persones amb discapacitat intel·lectual amb grans necessitats de suport reclamen a l’administració pública el seu dret a viure de forma independent i en comunitat

  • Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual, ha reunit avui a més de 300 persones del col·lectiu, famílies, professionals i representants de l’administració pública al Cosmocaixa, amb l’objectiu de presentar els bons resultats del projecte “Mi Casa: una vida en comunidad”. 
  • Després de més de dos anys i mig d’implantació a Catalunya, amb la implicació actual de 9 entitats del territori, s’han creat 23 habitatges pilot i ja són 88 persones amb discapacitat intel·lectual les que compten amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes com volen viure.

  • Reclamen valentia a l’administració pública per a continuar apostant per projectes com aquest que contribueixen a fer possible el procés de desinstitucionalització i a trobar els models d’atenció i perfils professinals adequats per fer-lo possible.

Dimecres, 25 de setembre de 2024. Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual  Catalunya, ha celebrat avui el Congrés autonòmic del projecte “Mi Casa: una vida en comunidad”, amb l’objectiu de presentar els bons resultats d’aquest, i reivindicar que viure en comunitat i de forma independent i amb els suports necessaris, no només és un dret, sinó que és possible i té afectes molt positius per a les persones del col·lectiu. L’esdeveniment ha reunit a més de 300 persones amb discapacitat intel·lectual, professionals, familiars i representants de l’administració pública, al Cosmocaixa.

En concret, el projecte estatal “Mi Casa: una vida en comunidad”, té l’objectiu de contribuir al desenvolupament de polítiques públiques sobre la desinstitucionalització, la prevenció de la mateixa i la transformació del model de cures de llarga durada, a través de la implementació de solucions innovadores de transició cap a habitatges en comunitat i serveis de suport comunitaris i personalitzats, amb oportunitats per poder tenir vides normalitzades i a participar en la societat com qualsevol ciutadà o ciutadana.

Gràcies a aquest projecte i a l’actual implicació de 9 entitats del territori (Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis), s’han creat 23 habitatges pilot i ja són 88 persones amb discapacitat intel·lectual (81% amb grans necessitats de suport) les que han passat a viure en comunitat i a comptar amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes en diferents poblacions de Catalunya.

“Cal posar-se les piles i seguir apostant per models d’habitatge a la comunitat per a totes les persones, fent realitat el camí cap a la desinstitucionalització, un camí necessari si volem ser una societat realment inclusiva”, explica Víctor Galmés, director de Dincat. “Cal reconèixer i promoure el dret de totes les persones, independentment de la seva situació, a tenir els suports que precisin per a poder dur a terme el seu projecte de vida independent, participant plenament en la societat i prenent les seves pròpies decisions”, afegeix.

Dincat recorda que només apostant per projectes com Mi Casa avançarem cap el que determina la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat de l’ONU: el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, sense excloure a les persones amb grans necessitats de suport, a viure en comunitat convertint els seus desitjos i preferències com els elements més importants dels suports que reben. Canviar la cultura d’atenció a les persones, transformar la tipologia de centres i serveis, millorar les polítiques de suport i cures i promoure entorns comunitaris més inclusius i accessibles, són els principals reptes que cal afrontar.

‘Mi Casa: una vida en comunidad’ és un projecte d’innovació de Plena inclusión a 3 anys (2022-2024), que està impulsat a 7 comunitats autònomes i compte amb el suport del Govern d’Espanya (a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons del programa NextGenerationEU) i de les diferents administracions públiques de cada territori. En concret, a Catalunya, el projecte compta amb un finançament estimat de 5 milions d’euros dels Fons Next Generation i amb el finançament de la Generalitat de Catalunya de 33 places via conveni amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per aquest 2024.

Descarrega la nota de premsa